Bij het koken met keramische pannen kun je het best keukengerei van hout, nylon of siliconen om krassen op pannen met keramische coating te voorkomen. Helaas zijn keramische coatings onderhevig aan krassen door metalen gebruiksvoorwerpen. 

Het gebruik van een zachtere gebruiksvoorwerpen helpt krassen te voorkomen. Als je toch krassen op het oppervlak van jouw kookgerei krijgt, bestaat er een verhoogd risico dat ongewenste gifstoffen van het metaal onder de keramische coating in jouw voedsel kunnen komen. Wees dus voorzichtig bij het gebruik van metaal op keramisch gecoate oppervlakken.

Hoe keramisch kookgerei te wassen?

Hoewel sommige bedrijven beweren dat hun producten vaatwasmachinebestendig zijn, wordt het over het algemeen aanbevolen om kookgerei met keramische coating met de hand af te wassen. Laat de pan ook altijd afkoelen voordat je hem schoonmaakt. Zo reageren keramische oppervlakken niet goed op extreme temperatuurschommelingen en dat geldt ook voor schoonmaken. 

Gebruik een milde zeep met warm water en een zachte spons om het kookoppervlak schoon te maken. Blijf uit de buurt van schurende reinigingsmiddelen zoals staalwol of ruwe nylon pads – deze kunnen de afwerking van jouw keramische pannen verpesten en het antiaanbaklaagoppervlak vernietigen.

Zorgvuldig stapelen en bewaren

Berg je kookgerei altijd op met een zachte kookgereibeschermer. Het is een kleine investering om je aankoop van een dure pannenset te verzekeren. Vooral als je je pannen stapelt, voorkomt het gebruik van kookgereibeschermers barsten en krassen.

Keramische coating met antiaanbaklaag

Zo kunnen keramische coatings, wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt en onderhouden, een goed alternatief zijn voor traditionele anti-aanbak pannen. Ze hebben wel wat meer liefde en geduld nodig, maar dat is waar het bij goed, gezond thuis koken om draait. Zorg voor jouw kookgerei en het zal voor jou zorgen.

Makkelijk schoon te maken

Keramisch kookgerei is relatief eenvoudig schoon te maken. In tegenstelling tot roestvrijstalen en gietijzeren pannen, is het keramisch gecoate oppervlak goed schoon te maken met een zachte spons en warm water. Probeer een delicaat reinigingsmiddel te gebruiken en je kunt altijd zuiveringszout gebruiken om die moeilijk verwijderbare stukjes voedsel op te ruimen die aan de pan blijven kleven.

Veiligheid

Hoewel we geneigd zijn te zeggen dat kookgerei met keramische coating veilig is, is het oordeel over het langdurig gebruik van Sol-gel nog niet uitgesproken. Keramische oppervlakken met diepe krassen kunnen ook gifstoffen uit het basismetaal onder de keramische coating uitlogen. Over het algemeen zijn pannen met keramische coating relatief veilig, zeker de betere pannen.

Warmteverdeling

Op zichzelf is keramiek een uitstekende warmtegeleider. Omdat pannen met keramische coating echter vaak afhankelijk zijn van goedkope metalen substraten, is de warmteverdeling en -retentie niet optimaal. Metaal warmt snel op en geeft warmte goed af, maar houdt de warmte niet vast zoals keramiek. Het is ook een veelgehoorde klacht dat pannen met keramische coating niet gelijkmatig opwarmen. Als je echter voor een kwalitatief hoogstaande keramische pan kiest, dan heb je dat probleem niet.